MEDVERKANDE

BANDITSAGOR

Banditsagor  är en turnerande fri teatergrupp med bas i Malmö. Banditsagor har varit igång sedan 2008 och spelar på förskolor, skolor och bibliotek runt om i hela Sverige.

BASTIONEN

Bastionen är en scen i Malmö som fungerar som en plattform för den fria scenkonsten. Här kan scenkonstgrupper/aktörer (dans, teater, samtida cirkus) arbeta fram sina föreställningar eller boka in sig för kortare perioder. Det finns de som hyr kontorsplats, eller vår repsal eller scenkonstnärer som kommer hit och tar en kaffe för att möta kollegor från branschen.

Vi arrangerar föreställningar, samtal och workshops, både interna och externa. Publiken vi har är brokig och förändras utifrån vad som presenteras i huset.

Vill du få del av det som görs i huset? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller gilla vår Facebook-sida så blir du uppdaterad när något nytt händer i huset.

BOMBINA BOMBAST

Bombina Bombast är ett turnerande scenkonstkompani med bas i Malmö under konstnärlig ledning av Emma Bexell & Stefan Stanisic. Sedan starten 2011 har kompaniet skapat över 30 originalverk för scen och film karaktäriserade av mötet mellan scenkonst och innovativa teknologier. Kompaniet har presenteras på festivaler och scener runt om i världen: teaterfestivaler i Europa, USA och Asien och filmfestivaler som Cannes och Sundance. 2019 blev de mottagare av Thaliapriset för föreställningen Ögonvittnen på Unga Malmö Stadsteater.

DANSCENTRUM SYD

Danscentrum Syd samlar professionellt verksamma dansare och koreografer i södra Sverige och erbjuder daglig träning, residens, stöd samt förmedling av turnébara produktioner. Våra medlemmar skapar dans som scenkonst inom många olika genrer, för vuxna, barn och unga eller för en deltagande publik. Danskonsten har en öppen form, kan uppföras på många olika platser och i väldigt olika sammanhang och öppnar upp för en stor variation i tematik och uttryck. Hör av er till oss om ni vill ha tips på dans, rörelse, skapande skola, scenkonst och allt som rör kropp i rum!

Mayte Vaos är medlem i scenkonstkollektivet Sardine Sauvage.DRÖMMARNAS HUS

Drömmarnas hus har funnits sedan 1990 och är ett kulturhus för barn och unga som jobbar med skratt, kultur och viktiga frågor! Rädslor, glädje, drömmar och tankar. Vi tittar tillsammans med barn och unga på omvärlden. Vad är det som händer omkring oss och varför? Vi arbetar på olika sätt, med olika konstformer men på lika villkor. Alltid med lust, glädje, fantasi och kreativitet. Vi lyssnar på ungas frågor och funderingar och tar dessas idéer på största allvar. Vi håller till i den stora gamla herrgården i Rosengård men är också ofta ute på olika skolor i Skåne. Eller på gator, i parker och scener runt omkring i Rosengård, i Malmö och i Skåne.

EXPRESSTEATERN

Expressteatern skapar och spelar barnteater med ett fysiskt teaterspråk där en gest eller rörelse kan säga mer än ett ord. Med egen scen i centrala Malmö spelar vi föreställningar både hemma och på turné.

INKONST

Inkonst är en mötesplats för scenkonst, musik, samtida konst och kultur som rör sig utanför det etablerade, självklara och genrebestämda. Inkonst visar konst som spränger gränser, leker, utmanar och tar risker. Inkonst bjuder in publik och deltagare till kulturupplevelser som underhåller och gör livet värt att leva.

KOLLABORATIVET

Kollaborativet är en scenkonstgrupp som arbetar i gränssnittet mellan dans, performancekonst och teater. Gruppen har mångårig erfarenhet av konstnärliga processer tillsammans med barn och unga med funktionsvariation.

 

LILLA VILDA TEATERN

Matilda och Magnus Ericsson driver sedan 1999 Lilla Vilda Teatern, en turnerande musikteater som till största delen spelar för barn och unga.

Teatern besöker bibliotek, förskolor, skolor, kulturhus, teatrar, festivaler, kyrkor, parker mm och spelar ca 150 föreställningar per år.

Lilla Vilda Teaterns drivkraft är ett engagemang för små och stora människor, teater och musik.

Utgångspunkten i alla föreställningar är kärlek och respekt. Spelformen bygger på delaktighet genom gestaltning och musik.

Föreställningarna skapas och spelas av Matilda och Magnus Ericsson och ibland ingår även andra skådespelare och artister i produktionerna.

Matilda och Magnus medverkar också i andra föreställningar, konserter, leder Skapande Skola-arbeten och undervisar i teater, drama och musik. Lilla Vilda Teatern spelar även för vuxna, äldre och utför workshops och specialbeställningar inom teater, drama och musik, för olika sammanhang. Det går att boka året om.

Lilla Vilda Teatern strävar mot en miljövänlig profil. Största delen av all rekvisita och scenografi är återanvänd. Föreställningarnas innehåll kan ses ur ett hållbart perspektiv och föreställningarna har långa spelperioder.

Lilla Vilda Teatern utgår från Malmö och är medlem i Teatercentrum, riksorganisationen för professionella, fria teatrar i Sverige.MALMÖ LIVE KONSERTHUS

Malmö Live är mötesplatsen för musik, kultur och nöjesliv i Malmö och regionen. Med över 800 konserter och arrangemang om året på sju spelplatser finns något för musikälskare i alla åldrar.

MALMÖ AMATÖRTEATER FORUM

MAFs Kostym och Ateljé bjuder på möjligheten att prova olika teaterkläder och kostymeringar.

Malmö AmatörteaterForum, en ideell förening och paraplyorganisation för över 30 amatörteatergrupper, bildades 1996, och har i över tjugo år gett Malmöpubliken upplevelser i såväl det stora som mindre formatet, inom snart sagt alla teatergenrer.

Det är också ett för Sverige unikt resurshus för amatörteatern med möjligheter till stöd och utveckling genom att den anställda personalen på kontor, i ateljé, i verkstad och på tekniken kan erbjuda medlemmarna olika former av hjälp till självhjälp.

MAF bedriver en omfattande verksamhet för barn och ungdomar från 7-8 år och uppåt, och har gjort detta sedan våren 2010. MAF driver även kursverksamhet och har ett grundutbud med terminskurser och arrangerar även kortare workshops och seminarier med anknytning till teater och närliggande områden.

www.m-a-f.org

www.facebook.com/pages/MAF-Malmö-AmatörteaterForum

MEDVERKANDE GRUPPER PÅ MAF 

Anna Ljungby Olsen 

Mlle Y: Ida Hjalm-Waeler, Frue X: Anna Lyngby Olsen

Regi: Anna Lyngby Olsen, och pedagog på MAF!

Ida Hjalm-Waeler och Anna Lyngby Olsen har under coronapandemin arbetat via Zoom med August Strindberg enaktare.

Husets Kör 

Hos Husets Kör hittar du varken enhetliga pärmar eller färgkoordinerade kostymer. Vi sätter samman teater, sång och koreografi till alldeles egna föreställningar om allt mellan himmel och jord. 

On Stage Skåne 

On Stage Skåne is a community theater group for everyone who loves plays in English. 

Simply Opera 

Simply Opera är en amatöroperaförening som vill framföra rolig och enkel opera, även för den ovane.

1988 bildade operasångaren Christian Fürst Myrup föreningen Opera Semplice i Malmö. Här kunde alla få möjlighet att pröva på att sjunga opera och såväl glada amatörer som sång-och musikstuderande deltog året därpå i sällskapets första uppsättning, Purcells ”Dido och Aeneas” och Gays ”Tiggarens opera” på dåvarande Fakiren i Malmö. Fram till Christians tragiska frånfälle 1998 gjordes ett 20-tal uppsättningar.

Medlemmarna beslöt att ombilda föreningen och fortsätta verksamheten i Christians anda. Under namnet Simply Opera har vi gjort ett antal uppsättningar med målsättningen att framföra rolig och enkel opera som kan tilltala en bred publik.

Våra senaste föreställningar är: Mozart-Salieri: Så fröken vill in vid teatern?, Schubert: De sammansvurna, Gilbert and Sullivan: Mikadon, Okonkovski-Gilbert: Kyska Susanna, Mozart: Cosi fan Tutte och Opera caféer.

TaraTeater 

TaraTeater består av Lennart Hansson, Danielle Eklundh, Johan Gustafsson, Helena Elvén Eriksson, Per Eriksson, Eva Antesdotter och Lars Johnsson.

Teater Mindej 

Teater Mindej är en frigrupp som startades på hösten 2019 och som efter sitt lyckade första projekt i julas nu åter igen kastar sig in skapandets värld.

Vi som medverkar är: Sven-Erik Stark, Per Holmqvist, Konrad Holmqvist samt Sara Vainio.

Teater Pix 

Teater Pix är en scenkonstgrupp där medlemmarna har olika funktionsvariationer. Teater Pix bjuder också in professionella scenkonstnärer att medverka i sina evenemang.

Teater Pix har funnits sedan 1999.

Medverkande i Pixcabaré: Pernilla Hammargren 

Komiker som började med standup 2006 och har sedan dess uppträtt på klubbar i hela landet. Har sedan starten arbetat med att driva scener som bryter normen i humorvärlden. Driver sen 2014 prisbelönta Stand Up Yours i Stockholm.

Teater Thea 

Teater Thea är öppen för alla vuxna, i mån av plats. Teater Thea tror på alla människors skapande förmåga, vill du spela teater, så kan du lära dig. Därför har vi inga inträdeskrav och inte heller inträdesprov. Med professionell hjälp lär medlemmarna sig skådespelarkonsten. Amatörteaterföreningen bildades 2007 av teaterpedagogen Jana Augustsson samt en grupp amatörteaterentusiaster. MALMÖ STADSTEATER

Malmö Stadsteater är en av Sveriges ledande stadsteatrar och sätter upp cirka femton produktioner per år. Repertoaren både speglar det nya Malmö och håller de klassiska mästerverken levande. Vi vill vara en teater som engagerar, underhåller och berör alla malmöbor.

MOOMSTEATERN

Moomsteatern gör scenkonst med normbrytande skådespelare. De vill använda teatern för att utmana människors sätt att tänka och för att skapa samhällsdialog. De arbetar med skådespelare med funktionsvariationer integrerat med skådespelare utan diagnoser, på lika villkor. Moomsteatern spelar på sin egna scen vid Nobeltorget i Malmö, men turnerar och gör gästspel på andra platser i Skåne, Sverige och internationellt. 

Moomsteatern vill göra tänkvärda och relevanta berättelser med en annan röst. Publiken upplever något som de inte upplever någon annanstans och det faktum att de möter skådespelare med funktionsvariationer tillför ett extra lager till teaterns berättelser. I skådespelarnas rollarbete går Moomsteatern ofta emot stereotyperna som omger personer med intellektuella funktionsvariationer i resten av samhället. Skådespelarnas unika spelstilar och stora spelglädje förhöjer föreställningarna och ger ett mervärde till varje produktion.

 

MÅNTEATERN

Månteatern producerar scenkonst för barn och unga med ambitionen att engagera och beröra. Vi spelar både på vår egen scen på Bredgatan 3 i Lund och på turné i hela regionen.

Främst producerar vi nyskriven dramatik och de flesta av våra premiärer är urpremiärer. Genom att involvera vår publik i de konstnärliga processerna vill vi vara en teater som står publiken nära, dit de kan komma för att se teater, diskutera och skapa själva.

Våra föreställningar är angelägna inte bara för den unga publiken utan även för den vuxnare publiken eftersom de frågor som vi tolkar på scenen är viktiga för alla. Vi väjer inte för det svåra.SAMSA MUSIKTEATER

Samsa Musikteater skriver och sätter upp ny musikteater i kammarformat. De ligger bakom musikalerna Förvandlingen (2016, fritt efter Kafkas kortroman med samma

namn), Dödens körkarl (2018, fritt efter Selma Lagerlöfs Körkarlen) och Smitning – en

samhällskritisk musikal (2020). Föreningens fjärde urpremiär ges i december 2021, i form av den nyskrivna sångcykeln Människor som fanns.

SKÅNES DANSTEATER

Skånes Dansteater är en institution i rörelse. Oavsett om du tillhör våra regelbundna gäster eller de som ännu inte upptäckt oss, finns här en plats för dig. Vi ger dig möjlighet att utmanas, beröras, lära, pröva och ompröva. 

Spelplatserna varierar. Ofta är det vår egen scen i Dockan i Malmö, men det kan även vara på andra platser som Malmö Opera. Vi spelar regelbundet på andra platser i Skåne och turnerar såväl nationellt som internationellt.

Vi är Sveriges största fristående dansinstitution. Våra huvudmän är Region Skåne och Malmö stad. Det betyder att det är invånarna i Skåne som äger verksamheten och att vi finns till för alla.TEATER INSITE

Teater Insite består av Matthias Hahne Thorbjörnsson, Amanda Monceau och Ilkka Häikiö. Vi arbetar utforskande med teater i både plats och innehåll. Närheten till publiken är ständigt i fokus, där den interaktiva formen bjuder in till delaktighet, men aldrig försätter någon i utsatthet. Vi leder vår publik på mentala och fysiska vandringar genom faktiska och fiktiva rum, med fokus på den egna upplevelsen i det gemensamma mötet.

TEATERCENTRUM SÖDRA

Teatercentrum är en nationell intresseorganisation för fria professionella teatrar. Vi har nära 100 medlemsteatrar i landet som spelar över 10 000 föreställningar för mer än 700 000 personer varje år. 

Teatercentrum arbetar på ett nationellt, regionalt och lokalt plan för att vara en stark röst för den fria teaterkonsten i Sverige och för att ge sina medlemmar stöd i arbetsgivar-och organisatoriska frågor. Teatercentrums uppdrag är att öka kännedomen om den fria professionella teaterkonsten och dess villkor och att verka för förbättrade förutsättningar för medlemsteatrarna i hela Sverige.

Under Malmö Scenfest presenterar vi stolt några av våra medlemmars föreställningar.TEATER THEATRON

Theatron är en samhällsorienterad ideell organisation med scenkonst som sitt primära område. I våra produktioner arbetar vi med tematik som berör migration, identitet, tillhörighet, hjältemod och civilkurage.

TEATER 23

Teater 23 gör teater för barn och ungdomar. Vi spelar föreställningar både på vår

egen scen i Malmö och på turné i Skåne och resten av Sverige.

Vårt mål är att ge spännande, intressanta och magiska upplevelser till både dig som se teater för första gången och till dig som redan älskar den!MEMORY WAX

Memory Wax är ett etablerat danskompani med bas i Malmö och är en av husgrupperna på Barnens scen. Sedan 16 år tillbaka producerar kompaniet föreställningar i Sverige och utomlands för alla åldersgrupper. Memory Wax strävar efter att utveckla möjligheterna att få möta publiken och bredda intresset för modern dans genom att även anordna workshops, arrangera festivaler och delta i internationella kulturutbyten.

Vårt avskalade rörelsespråk präglas av humanism och drivs av en nyfikenhet av att undersöka och gestalta existensiella och filosofiska frågor. Med en underton av humor och med en kärlek till det enkla skapar de magi av det vardagliga.

På Malmö scenfest presenterar vi vår barnföreställning Mitt lilla stora rum, målgrupp 2-5 år.

BARNENS SCEN

Barnens scen är en ideell förening som arrangerar barnkultur. Allt från teater, cirkus, dans, film, musik och litteratur till vuxenföreläsningar och workshops. Målsättningen med vår verksamhet är att presentera barn- och ungdomskultur av hög kvalitet och skiftande slag. Vi vill ligga i framkanten när det gäller utvecklingen av nya spännande grepp inom barnkultur. Arrangemangen vänder sig till alla barn, unga och deras vuxna, oavsett om man går på förskolan, skolan, skolbarnomsorg, familjedaghem eller är hemma. Till Barnens scen är alla välkomna! Vi finns i Malmö Folkets Park och har verksamhet under vardagar och helger under hela året.

Under Malmö Scenfest presenterar Barnens scen föreställningen Mitt lilla stora rum med danskompaniet Memory Wax.

TEATER INTERAKT

Teater InterAkt har sedan 2011 skapat och utvecklat community-scenkonst tillsammans med personer med erfarenhet av migration, oftast nyanlända och asylsökande. Vi arbetar dokumentärt och utforskande. Inkludering och medskapande är centrala begrepp i vår verksamhet. Vi utgår från våra medarbetares erfarenheter, berättelser och intresseområden och skapar tillsammans verk som utmanar den gängse bilden av vem migranten/den nyanlände är.